JABLANAC je naselje smješteno 40 km južnije od grada Senja na obali Velebitskog kanala. Nekada je to bilo sjedište općine i trgovište za planinska sela. Srednjovjekovno naselje Ablana i crkva Sv. Nikole iz 1179.g. s grobljem i tornjem, najreprezentativniji su primjeri povijesti Jablanca (11.-16.st). Stanovništvo se danas bavi pretežno ribolovom i turizmom. Južno od Jablanca nalazi prirodni fenomen i turistička atrakcija uvala Zavratnica.

Nalazi se na 44°43′ sjeverne zemljopisne širine i 14°53′ istočne zemljopisne dužine, na mjestu gdje se kontinentalna Hrvatska najviše približila otoku Rabu, a podno Velebita.

Povezan je regionalnom cestom s magistralnom prometnicom (M2, E65). Od Jablanca preko velebitskog prijevoja Veliki Alan (1 406 m) vodi lokalna, a dalje  regionalna prometnica za Perušić.

…kao i svako mjesto tako i Jablanac ima svoju prošlost, sadašnjost i planove za nadolazeća vremena…

Jablanac je svojim položajem zdrava privlačnost za sve uzraste:

kristalno čisto more; zrak bogat aerosolima ( osobito za osobe koje boluju od smetnji dišnih puteva, asmatičari…); ugodne šetnje uz more prema uvali Zavratnica s južne  i prema mjestu Stinica sa zapadne strane; za sve koji posjeduju svoje plovilo (čamac, gliser. skuter, jahtu. jedrenjak itd, Jablanac sa kopna otvara put do mnoštva otoka, Otočića, uvala, zatona, poput Raba, Paga, Zavratnice, Golog Sv. Grgura , Krka, Lošinja sa svojim otočjem, Cresa itd.

Osobito u ovo naše vrijeme, zbog brzine življenja i tehnološkog dostignuća  modernog čovjeka, Jablanac oživljava kao turistička destinacija koja čovjeku pruža trodimenzionalni odmor: (Duha, Duše i Tijela)

Povijest

Neka konktetnija datiranja zabilježena su Poveljom Bana Stjepana Subica iz 1251godine, gdje se spominje kao slobodni kraljevski grad.

Na groblju smještenom na zapadnoj strani Jablanca  povrh župne crkve Svetoga Josipa, nalazi se kapelica Svetog Nikole, koja je postojala vec 1179 g, a današnji je izgled dobila 1701g,

Župna crkva posvećena je  Sv. Josipu. Glavni  ulaz čuvaju apostolski prvaci Sv. Petar s ključevima i Sv. Pavao s mačem u ruci. Unutrašnjost crkve krase razne skulpture u stuku iz XVIII st. rad brace Somazzi.

Zanimljivosti

Jablanac takodje ima svoju” PIETA” djelo Ivana Vukušića 1961 godine sa svojom zanimljivom pričom.

Od LUX-a  preko stuba paninara( samo 122 stepenice) stizemo do Planinarskog doma “Miroslav Hirtz”, poznatog  kao”najniži planinarski dom na svijetu”.

Planinarska kuća „M.Hirtz” nalazi se na 26 metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca i planinarski je objekt na najnižoj nadmorskoj visini na svijetu. Sagradio ga je na dominantnom položaju iznad trajektne luke prije drugog svjetskog rata dr. Miroslav Hirtz (1878-1944.), poznati prirodoslovac i putopisac. Hrvatski planinarski savez otkupio ga je od njegovih nasljednika, obnovio i predao na upravljanje 1962. planinarima Samobora a 1980. godine planinarskom društvu MIV iz Varaždina.

Kuća je otvorena stalno od 1.05. do 30.09. s prekrasnim pogledom na otok Pag, Rab, Učku i Velebit. Od Kuće se mogu vršiti prekrasne šetnje u zaštićeni prirodni rezervat dragu Zavratnicu, naselje Stinicu i okolinu, te vršiti uspone na Klačnicu, Velebit i vrh otoka Raba.

Zavratnica je potopljena draga romantičnog, ali i divljeg izgleda zbog golih stijena ružičaste boje i tamnomodrog mora. Dužina drage je oko 800 metara. Strogo je zaštićeni prirodni rezervat i dio parka prirode Velebit. Do nje i u nastavku kanjonom do vidikovca iznad Zavratnice izgrađena je lijepa turistička i poučna staza s nekoliko vidikovaca, jednim tunelom i počivalištima.

Atraktivne lokacije u blizini   Jablanca:

Velebit – Alan – Zavižan Naselje Stinica Zavratnica uz more Zavratnica preko Kule Vrh Klačnice Kanjon i Zavratnica preko Klačnice Selo Zavratnica i Vidikovac preko Zavratnice i kanjona Trajektom na otok Rab i uspon na vrh Kamenjaka (408m) – iz Mišnjaka 3 sata, iz grada Raba 1h30 min.

Uslužne djelatnosti u Jablancu:

Pošta, (Western Union, Mjenjački poslovi, ECI)

Trgovina mješovite robe Porat, Sladoled, Kaffe, Tisak,

Opća Bolnica Senj – 30min. Automobilom

U Jablancu  je takođe privremena trajektna luka koja povezuje Otok Rab s kopnom

INA benzinska postaja Jablanac – GPS Position: 14°55’9″E, 44°42’43″N

Društvo za zaštitu povijesnih i prirodnih vrijednosti Jablanca i okolice

 …od Početka, ka Početku,

da nikada  ne prestanemo počinjati…

                         adam moskov

.